O METODI

 KAKŠNE SO IZKUŠNJE? 

Skozi obisk trimesečnega programa Aeq metode, preko spleta ali v dvorani, v katerem izvajamo različne Aeq vaje skozi somatski pristop, si v telesu zmehčamo kronično zakrčenost mišic in uredimo spremembe v drži telesa in načinu gibanja tako, da so učinki lahko dolgoročni.
Pogosteje, kot obiskovalec poleg skupinskega ali individualnega dela z učiteljem, vaje izvaja tudi sam, hitrejše so spremembe v nov vzorec drže in gibanja. Obiskovalci so si doslej z obiskovanjem enega ali več trimesečnih programov odpravili težave, kot so:
- boleča rama  (tudi več let)
- kalcinacija ramen
- zmanjšanje ali odprava bolečin v križu (hernija, spondiolitis)
-posledice covida v omejitvah dihanja in koncentracije
- bolečine v peti
-bolečine v kolkih
- bolečine v nogah
-bolečine v vratu
-glavoboli....

Z AEQ METODO IZ KRONIČNE BOLEČINE

Praktično znanje somatskega pristopa dela s telesom in umom se v Sloveniji razvija že več kot desetlejte. Ustanovitelj somatike, dr. Thomas Hanna,  je somatiko (somatics) razvijal v Zda. Aleš Ernst, ki se je somatskega pristopa učil od Marthe Peterson,  danes skozi lastno prakso nadgrajuje pristop naprej in ga razvija pod imenom Aeq metoda.
V naši regiji si je od leta 2015 več tisoč ljudi (v Sloveniji, na Hrvaškem in mednarodno) s to metodo učinkovito pomagalo iz kroničnih bolečin.
Ljudje vseh poklicev in starosti so si  v praksi z izvajanjem bistveno izboljšali delovanje svojega senzorno-motorinega sistema, odpravilo posledice kronične, mišične zakrčenosti in odpravilo težave z bolečinami.  Z izkušnjami in znanjem te metode so si omogočili povsem spremenjeno kvaliteto  življenja in si znajo iz bolečin, ko se pojavijo, pomagati sami.

KAKO DELUJE? PREPROSTO.

Med izvajanjem minimalnih telesnih gibov hkrati s svojo  pozornostjo na specifičnih mišicah, sami vplivamo na svoj center v možganih, ki upravlja našo držo in gibanje, oz. odloča o tem, kako napete mišice imamo v telesu. S to metodo skoz način, kako izvajamo telesnih gibe oz. vaje,  pomagamo lastnemu možganskemu centru, da naravna telo in mišice na manj zakrčeno stanje.
Počasi, a vztrajno, s premiki dosegamo spremembe v podzavestni drži in gibanju. Na tej poti učenja in izvajanja različnih vaj, pri vsakomur traja  lasten individualno potreben čas, da se mišični tonus sprosti in da se kronične bolečine bistveno zmanjšajo ali poslovijo. V časovnem obdobju, ki je individualno (odvisno od individualne problematike) lahko v nekaj dnevih, tednih ali mesecih rednega dela, odpravimo bolečine in izboljšamo kvaliteto počutja in zmožnost gibanja.
Delovanje bi lahko poimenovali tudi "sodobna nevroznanost v praksi". 


Učenje metode je zelo priporočljivo za tiste, ki čutijo boleče posledice 

Poklicnih prisilnih drž ali dolgotrajnih prisilnih gibov

Sedeči poklici za računalnikom, poklici v dolgotrajnih prisilnih stoječih ali sedečih položajih,  poklici s precej fizičnega napora ali psihofizičnega napora, poklici z izpostavljenostjo velikim tveganjiem, poklici z visoko stopnjo odgovornosti, poklici v intenzivnem stiku v ljudmi.

Šport 

Profesionalni ali rekreativni športniki, ki jih spremljajo kronične bolečine, omejena sposobnost izvedbe specifičnih gibov, trdost in togost mišic, ki se ne morejo več sprostiti (kot so se včasih).  Za odpravljanje posledic pretreniranosti pri treniranju katerega koli športa. Odlična dopolnilna veščina, ki športnikom pomaga sproščati mišice, izboljšati prožnost in povečati moč mišic in bolj varno trenirati njihov šport. Z dodatnim učenjem učinkovitega dihanja pa lahko športniki performanse svojega celotnega organizma dvignejo na nov kvalitetni nivo.

Posledice poškodb in operacij 

Če ste imeli zaradi poškodb ali operacij na svoji poti večtedenska ali večmesečna obdobja omejenega gibanja okončin (trup, roke, noge, šepanje), če je vaše telo moralo začasno prilagoditi gibanje novi situaciji, v izogib bolečini, vam učenje metode lahko zelo koristi pri ugašanju posledic tistih obdobij, ko je vaše telo samozaščitno razvilo popačeno držo ali gibanje . Če določene dele telesa zaradi operacij slabo čutite, vam učenje metode pomaga odpraviti te posledice v telesu.

Posledice prometnih nesreč, padcev

Če čutite trdost, zakrčenost, omejeno gibanje, bolečine v telesu tudi po tem, ko so kosti že cele in šivi zaceljeni,  potem je učenje te metode za vas zelo priporočjivo. Če določene dele telesa zaradi dogodkov občutite drugače, spremenjeno, slabše, vam učenje metode pomaga odpraviti  posledice v telesu.

Učenje metode zelo pomaga pri stanjih, kot so: 

Skolioza,  hernija diska, kronična bolečina v hrbtu 

Z Aeq metodo nagovarjamo kronično zakrčenost obhrbteničnih mišic. Skozi določeno obdobje lahko učenec spremeni kronično zakrčenost obhrbteničnih mišic in s tem zmanjša pritisk zalrčenih mišic na skeletno strukturo.  Posledično se zmanjša bolečina in zmanjša pritisk na lego posameznih vretenc. Ko je zakrčenost obhrteničnih mišic odpravljena, se lega skeletne strukture uredi v pravilno lego. Togost (jakost zakrčenosti) obhrbteničnih mišic je namreč tista, ki posledično definira lego skeletne strukture, zaradi njihove povezanosti. Ko uspemo spremeniti oz. zmanjšati napetost obhrbeničnih mišic, se posledično spremenijo pritiski na skelet. 

 Kronična bolečina v nogah,  kronična bolečina rokah

Z metodo vplivamo na to, da možganski center sčasoma spremeni togost in zakrčenost mišic v nogah ali rokah. S tem se spremeni tudi ujetost ali vnetje fascij in bolečina se polagoma zmanjšuje in sčasoma izzveni. Ko je zaradi našega vztrajnega dela možganski center nastavil "nove mere" napetosti mišic v tem delu telesa, je bolečina odpravljena za daljše obdobje oz. lahko njeno odsotnost  s tehniko vzdržujemo dolgoročno.

Glavobol, migrene

Z delom na mehčanju kronične zakrčenosti vratnih mišic, ramenskih mišic, mišic trupa in glave, vplivamo  oz. zmanjšamo kronično zakrčenost večplastno prepletenih mišic in zmanjšamo  (sčasoma odpravimo) pojav glavobolov in migren, ki so povezane s kronično mišično togostjo tega predela telesa. 

Izgorelost, kronična utrujenost

Skozi učenje Aea metode si počasi, a vztrajno izboljšujemo sposobnost spanca, počasi vračamo sposobnost živčnemu sistemu, da gre  v parasimpatični program, to je stanje kvalitetnega počitka in regeneracije. Analiziramo vzroke za stanje in vpeljemo potrebne spremembe v svojem okolju. Z izvajanjem metode sčasoma povečamo prožnost telesa in povečamo sposobnost ustvarjanja življenske energije.

Nespečnost

S pravilnim načinom izvajanja gibov, ko razvijemo sposobnost daljšanja (sproščanja)  obhrbteničnih in vratnih mišic,  živčnemu sistemu omogočimo, da gre lažje v parasimpatično stanje (stanje za počitek). 

MOŽNOSTI UČENJA