POGOSTA VPRAŠANJA

Ne. Somatske vaje Aeq metode izvajamo (večinoma) leže na tleh, naša gibljivost ali moč je nepomembna. Gibi so preprosti, lahkotni, neboleči, v coni udobja. Premiki delov telesa so minimalni. Primerni so za vsakogar, od otrok, mladostnikov, športnikov, odraslih, ne glede na starost. Vaje so odlična pomoč pri odpravljanju posledic zakrčenosti na telesu zaradi poklicnih prisilnih drž, po poškodbah, po operacijah. 

Je izvajanje somatskih vaj podobno jogi? Ne. Somatska metoda ni podobna jogi ali drugim praksam. Gibalno je preprosta in lahkotna, pretežno jo izvajamo leže na blazini. Skozi izvajanje vaj daljšamo kronično zakrčene mišice, se učimo občutiti in gibalno nadzirati specifične dele telesa, diferencirati različne sklope mišic. Namen je izboljšanje občutenja za telo, ugašanje posledic telesnih stresnih refleksov, izboljšanje kvalitete senzornega sistema telesa, izboljšanje propriecepcije* (občutek za gibanje telesa), introcepcije ter odprava senzorno motorne amnezije (slabše čutenje in nadzor nad določenimi deli telesa. Z Aeq metodo lahko dosežete olajšanje v telesu, ki ga z drugimi pristopi morda včasih ne. Rezultati boljše povezanosti senzornih in motoričnih povezav v telesu skozi Aeq metodo, pa omogočajo boljše rezultate gibanja in dela katerih koli ostalih gibalnih praks ali športov.

  *Propriocepcija je zavedanje gibanja iz mišičnih, kitnih in sklepnih virov. (Charles Scott Sherrington, 1906)

Z Aeq metodo, skozi somatske vaje učinkovito zmanjšujemo in odpravljamo bolečine: - v križu, hrbtu, lopaticah, ramah, vratu - v komolcih zapestjih, - v medenici, v kolkih, - v kolenih, stegnih, mečih, stopalih Z Aeq metodo lahko učinkovito urejate nepravilnost drže, asimetrijo telesa, ugašamo vnetja mišic (fascitis) ali druga stanja, povezana s kronično neželjeno zakrčenostjo specifičnih mišic. Čeprav po vsaki vaji čutimo določen takojšen učinek, pa so kvalitetne spremembe posledica večmesečnega izvajanja vaj Aeq metode in izboljševanja senzorne in motorične funkcije telesa. Potreben je določen čas in pozornost dela s telesom, da pridemo do dolgoročnih rezultatov. Ko osvojimo način somatskega pristopa in vaje, pa s tem osvojimo koristno veščino za celo življenje in si z njo kadarkoli pomagamo po potrebi. 

Aeq metoda zaobjema zelo širok nabor različnih somatskih vaj, ki jih izvajamo na nežen način in zelo pozorno, z namenom daljšanja zakrčenih mišic. Učitelj vas vodi skozi pravilno izvedbo izbranih Aeq  vaj ter  razumevanje s čim vse so lahko povezane vaše težave. Ob učenju prejmete tudi gradiva z opisi vaj, za delo doma.
Možni pristopi k učenju :
a) nekaj individualnih srečanj v kombinaciji s skupinskim programom
b) udeležba samo skupinskega programa
c) samo individualno delo po individualnem programu

Priporočamo najmanj trimesečno obdobje rednega učenja in izvajanja vaj. Možno se je učiti individualno ali skupinsko, prek spleta ali v dvorani. Pomembno je, da se vaje izvajajo tudi doma, da se stanje zakrčenosti dolgorčno spremeni v novo, neboleče stanje. Za dobre dolgoročne učinke je potrebno določeno obdobje rednega izvajanja vaj (vsaj tri mesece, morda pol leta,  ali  več), rezultate pa boste začutili in opazili skozi proces.